Specialpædagogisk massage er en massageform, der er udviklet til mennesker med særlige behov. Massagen giver øget livskvalitet og sundhed. Specialpædagogisk massage er en særlig hensynstagende massageform, som kombinerer pædagogisk og psykologisk viden og erfaring med kunsten, at kommunikere gennem massage og berøring.

Gennem denne massageform mødes mennesket, hvor det er, og massageformen har det sigte, at sætte ressourcer og udviklingsmuligheder i centrum for den enkelte bruger.

Uanset hvilke handicap og svære begrænsninger man måtte have, har man brug for at udvikle sig, bruge sig selv, blive mødt og komme til udtryk. Specialpædagogisk massage er et godt redskab og er med til at udvikle og understøtte dette.

Massagebehandlingen tilrettelægges helt individuelt under hensyntagen til den enkelte bruger og foregår i en atmosfære af omsorg og nærvær.

Massagen styrker kropsbevidstheden og kendskabet til sig selv, ligesom den skaber ro og modvirker stress. Denne beroligende virkning forbedrer evnen til læring og stimulerer evnen til at hvile i sig selv.

Massagen øger evnen til iltoptagelse og blodcirkulationen vil blive styrket. Den er effektiv mod infiltrationer i nakke, lænd, skuldre m.m. Massagen kan foregå i en stol eller på en briks – og kan gennemføres både påklædt eller delvis påklædt.

Man kan sige, at Specialpædagogisk massage er ”de små skridts forandringer”, hvor kroppen gradvis bliver mere og mere levende og stærk. Hvor brugeren forbedrer sin evne til at være nærværende og i kontakt med sig selv.

Specialpædagogisk massage er sammensat af flere forskellige massageformer. Derfor aftales den enkelte behandling ud fra klientens forskellige behov og ønsker.
Nogle ønsker at starte med fodbad og få fod- og underbensmassage, andre ønsker blid bindevævs massage på ryg, nakke og skuldre, hvilket afspænder og styrker blodcirkulationen.
Behandlingen kan også begynde som blide tryk og massage i hovedbunden og ansigtet, hvilket styrker nervesystemet samt virker beroligende.
Andre ønsker fysiurgisk massage i form af hårde strøg og tryk på spændte muskler og infiltrationer, hvilket er godt til overbelastede muskler med myoser og spændinger.

Behandlingens form og indhold aftales individuelt forud. I denne samtale deltager både brugeren og personale.
En specialpædagogisk massage afsluttes med at brugeren får nogle minutters ro og stilhed, hvorved behandlingen får lov til at blive taget godt imod af kroppen og sindet.

Specialpædagogisk massage udføres både i klinikken og på brugerens bopæl/opholdssted. Behandlingstiden er op til 1 time, men aftales individuel – afhængig af brugerens ressourcer.

Der beregnes 2 kr. pr. kørte kilometer, hvis afstanden er længere end 8 kilometer tur-retur.